paramsimran@teresayogaendans.nl

 • Hou je van yoga en meditatie? Ben je benieuwd naar dynamische meditaties? Naar de Celestial Communications van Kundalini yoga; de meer vrouwelijke, zachte kant? Kom dan naar de Meditatie met Gratie cursus bij de Volksuniversiteit Hengelo of doe live online mee, dat laatste op vrijdagavond, 17 februari 2023, 19:30-20:30. Vrije gift of donatie aan goed doel. Voor de andere data ga naar: http://teresayogaendans.nl/delessen .

 • Geef je op via mail: paramsimran@teresayogaendans.nl of bel Teresa: 06-52140893.

We beginnen met een dansante warming-up en een yogaserie. Daarna, met die basis en adem-energie in je lijf, maak je met een groep je eigen beweeg-meditatie, zittend op de mat, met bovenlichaam en armen, terwijl je naar de vibratie van een sacred mantra luistert.

Voorbij aan het brein creëer je met een groepje de armbewegingen, begeleid door een mantra.

Het woord mantra (Sanskriet) is opgebouwd uit twee delen: ‘man’ (denken/geest) en ‘tra’ (instrument of hulpmiddel). Door de klanken van de mantra te herhalen (hardop, fluisterend of in gedachten) ontstaat er een vibratie. Deze vibratie resoneert met de omgeving, in ons en om ons heen. Je hoeft de woorden die je zegt niet eens te begrijpen voor het effect ervan. Wel geeft het begrijpen ervan een extra dimensie aan de ervaring.

De armbewegingen stimuleren de lymfestroom en dat stimuleert de werking van ons immuunsysteem. Symbolisch openen we met onze armen ons hartgebied en geven ruimte aan hart, longen en andere organen. Het ritme van de mantra en de bewegingen, gecoordineerd met de adem, creëer je nieuwe ervaringen en brengt dit je een flow.

Toch ook ben je actief je brein aan het trainen en dit brengt de twee hersenhelften in balans en verbetert focus.

De yoga en de mantra's die we gebruiken komen veelal uit de Kundalini yoga traditie. Kundalini yoga is de yoga van het bewustzijn en werkt op de klieren.

Begeleid door de vibratie van de mantra's ontmoeten jouw handen en het helende geluid elkaar.

De repeterende bewegingen helpen op diepgaande wijze te luisteren naar wat er op dat moment in je innerlijk omgaat en om aandacht vraagt.

Wat levert het je op?

De yogaserie maakt je soepeler en bereidt je voor op de meditatie.Met de symbolische dansgebaren je je innerlijke leiderschap.

De rust en release van de meditatie met de dynamiek van de bewegingen en de ontdekking dat je zelf iets creëert, geeft voldoening en - in deze uitdagende tijden - nieuwe levenskracht.

Data, locaties, kosten:

Online via Zoom: vrijdagavond, 17 januari 2023, 19:30-20:30, gratis.

Yogacentrum Enschede, Lijsterstraat 11, Enschede: 18 februari 2023 11:30-13:00; een losse workshop kost 13,50.

Volksuniversiteit Hengelo: 31 maart 1e van de 4 wekelijkse sessies 19:30-20:00 op dinsdagen- kosten zie website Volkskuniversiteit, onder het kopje Vrije Tijd: Yoga en Meditatie.

 • Nieuwe cursus Yoga & Meditatie met Gratie bij Volksuniversiteit, Hengelo per 28 maart 2023, 4 dinsdagavonden, 19:30-21:00.

Als je houdt van yoga en dans, en benieuwd bent naar dynamische dans/beweeg-meditatie, dan is deze cursus iets voor jou!

Kundalini yoga is de yoga van bewustzijn en werkt op de klieren, met vaak dynamische oefeningen (versus Hatha yoga waar de houding veelal statisch zijn). Ook is Kundalini yoga de yoga van geluidsvibratie. De mantra's die gebruikt worden (‘man’ betekent denken/geest, en ‘tra’ staat voor instrument/hulpmiddel) hebben als doel - met de yogabeoefening - van hoofd naar hart en buik en lijf te komen, in evenwicht. Je stem is een belangrijk instrument. Met je stem geef je je emoties weer. Ben je zenuwachtig, dan is je stem hoger en spreek je sneller dan wanneer je ontspannen bent. Ga eens na hoe vaak het voorkomt dat je iets wilt zeggen, maar dat niet doet. Het ontspant enorm als je je stem vrij durft te gebruiken.

Deze cursus geeft deelnemers de gelegenheid het lichaam in beweging te brengen tijdens het zingen van de mantra, om het geluid, de vibratie en de betekenis van de mantra te benadrukken, vaak op speelse wijze: het brein ontspant.

De cursus Yoga en Meditatie met Gratie is bedoeld om lichaam en geest voor te bereiden op de dynamische dans/beweeg-meditatie, waarbij de meditatie begeleid wordt door de vibratie en positieve woorden van mantra’s met dansante bewegingen van vooral de armen en bovenlijf. Tijdens de cursus is er een dansante warming-up, een Kundalini yoga serie, en een Meditatie met Gratie.

De eerste lessen kiest docent Teresa de mantra en meditatie. De twee laatste lessen worden gegeven in workshopvorm; deelnemers krijgen de gelegenheid om in groepjes zelf een Meditatie met Gratie te creëren. De liggende ontspanning voorafgaand aan de Meditatie met Gratie is belangrijk om het lichaam en de geest de gelegenheid te geven de oefeningen te verwerken.


Daarnaast kun je meedoen met:

 • Yoga voor ouderen (op de mat en op de stoel) en Zachte yoga (met en op de stoel) inclusief meditatie: deze wekelijke lessen bied ik aan bij Stichting 55+ , Enschede.
 • Leef-stijl training: een yogische training om te stoppen met roken of als ondersteuning tijdens andere veranderingsprocessen, van 90 dagen, bijvoorbeeld met 6 workshops online en 6 workshops in het park (in het park alleen voor regio Twente).
 • Business yoga : korte, krachtige, transformerende oefeningen met als resultaat 'Bye Bye Stress': Haal het beste uit jezelf, je team, je bedrijf!
 • Shakti Dance (R), the yoga of the dance: evenwicht van lichaam, geest, hart en buik en bewustwording, plezier in het bewegen; dansant bewegen met verschillende dansstijlen en ritmes in combinatie met yogische adem en focusdynamische meditatie met adem, klank en beweging.
 • Buiten-yoga: in de lente en de zomer van 2023 bied ik weer yoga in het park aan. Ga naar het les-overzicht voor de data en tijden.


Ik ben Teresa Brefeld (Param Simran Kaur):

Het is mijn missie om mensen te helpen en te begeleiden te ademen en te bewegen, en hen te inspireren van daaruit hun vitale en gezonde levensweg te vinden.

Het is mijn visie dat yoga en meditatie - yogische veranderwetenschap- of techniek - een sleutel tot een vitaal en gezond leven is omdat yoga zo veelzijdig is en op holistische wijze zijn uitwerking heeft op lichaam, geest, hart en ziel.

Ik ben als enig kind geboren op 6 juni 1954; ik ben gepensioneerd secretaresse en opgeleid als yogadocent, dansdocent en danstherapeut.

Mijn vader overleed toen ik 17 was en mijn moeder toen ik 22 was. Ook begon ik op m’n 17e mijn werk als secretaresse in Gronau, Duitsland. Een zeer uitdagend begin van mijn werkende leven. Ik heb in totaal 49 jaar als secretaresse gewerkt, het grootste deel van mijn leven.

Als jonge vrouw kreeg ik de kans mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid zodanig te ontwikkelen dat ik geld verdiende en een prettig en leuk leven kon leiden.

De keerzijde van de medaille: vele jaren van therapie volgden vanaf mijn 27e omdat de rouwverwerking verdrongen werd door de noodzaak te werken en de heel logische drang plezier te maken en het goed te hebben.

Rond de millennium wisseling besefte ik dat naast mijn kantoorwerk ook mijn liefde voor dans en yoga met anderen wilde delen. Dat was pittig om naast m’n werk te studeren en lessen op te starten.

Nu vele jaren later en achteraf gezien is dit toch heel rustig en geleidelijk gegaan, en kon ik m’n uren op kantoor wat minderen en mezelf als docent ontwikkelen.

Sinds ik met pensioen ben is het fijn vanuit rust in plaats van hyperactiviteit yoga, meditatie en dans te beoefenen en aan te bieden.

Yoga en meditatie maken dat ik kalm en rustig word. Elke dag weer begin ik opnieuw met mijn beoefening. Ik wordt regelmatig geconfronteerd met mijn tekortkomingen en angsten, met oud verdriet, met grote onrust in in mijzelf en door de onrust in door en stresserende invloeden door onze maatschappij, en ik leer om daar op de beste manier mee om te gaan, voor de beste versie van mijzelf.

Yoga en meditatie met dansante invloeden is een levensstijl geworden, inclusief gezond eten en een gezond slaappatroon.

Yoga en meditatie maken dat ik kalm en rustig word; dans en het dansante element dat ik aan yoga toevoeg, voegt meer vreugde, plezier en vrede toe. Als alleengaande en laatste in de vrouwenlijn voel ik de drive om iets substantieels na te laten.

Wat anderen van mij zeggen:

Teresa, ik geef je een groot compliment, de yogalessen zijn goed voorbereid en ik heb er veel plezier aan beleefd.

Ik weet geen verbeterpunten en ik geef je lessen daarom een dikke 9.

Teresa is:

 • Empathisch

 • Hoog gehalte aan emotionele intelligentie

 • Creatief

 • Geduldig

 • Behulpzaam

 • Optimist

 • Interesse in anderen

 • Doorzetter

 • Opbeurend

 • Zegt het juiste op het juiste moment

 • Zorgvuldig.